De Hurk Werkt! werkt aan de circulaire economie. Blijvende beschikbaarheid van grondstoffen is cruciaal voor ondernemers. Stijgende prijzen en schaarste van grondstoffen maken het dringender dan ooit om bedrijfsvoering te verduurzamen. Circulair ondernemen helpt daarbij, maar staat nog in de kinderschoenen. Om dit te stimuleren, zijn we gestart met het effectiever inzamelen van reststromen op ons industrieterrein. En helpen we ondernemers die circulaire stappen willen zetten.

Waar werken we aan?

  • Circulair ondernemen en slimmer omgaan met reststromen
  • Ondersteuning ondernemers & eigenaren in de circulaire transitie

1.    Circulair ondernemen en slimmer omgaan met reststromen

Circulair afvalcollectief industriepark de Hurk

Het circulair afvalcollectief is een Hurkse samenwerking waar we als collectief reststromen inzamelen. Restafval bevat waardevolle grondstoffen die goed te recyclen zijn, maar individuele hoeveelheden zijn vaak te klein voor aparte inzameling. Door samen te werken, kunnen deze kleine reststromen toch worden verzameld en gerecycled, waardoor minder materiaal wordt verbrand.

Collectieve inzamelronde (menukaart)
Als deelnemer help je meer reststromen te recyclen, en de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf en het industriepark te verkleinen! Na afloop ontvang je een certificaat met jouw individuele en de totale inzamelresultaten. Goed voor het milieu, de portemonnee en het verhoogt de bewustwording binnen je bedrijf! Kijk in de agenda voor de eerstvolgende inzamelronde & aanmelden. 

Dit wordt er ingezameld:

  • Pallets (stapelbaar & geen buitenmaten)
  • Harde kunststoffen (ook gemengd mogelijk)
  • Elektronica (alles met een stekker)
  • Accu’s (geef aan om wat voor accu het gaat)

Werkgroep circulair afvalcollectief  

Het circulair afvalcollectief is een Hurkse samenwerking waar we als collectief reststromen inzamelen. Restafval bevat waardevolle grondstoffen die goed te recyclen zijn, maar individuele hoeveelheden zijn vaak te klein voor aparte inzameling. Door samen te werken, kunnen deze kleine reststromen toch worden verzameld en gerecycled, waardoor minder materiaal wordt verbrand. Met de werkgroep onderzoeken we opschalingsmogelijkheden voor de collectieve inzamelronden. Heb je een behoefte, of een restmateriaal dat extra aandacht verdiend? Neem contact op met projectmanager circulaire economie Mattijs Bouwmans (mattijs@indusym.nl).

De werkgroep is een samenwerking met MIREC, HKS, BOX B.V en de ERGON.

2.    Circulair dashboard industriepark de Hurk

Het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) verzamelt reststromen van bedrijven, waardevolle data voor circulaire projecten. Gemeenten kunnen deze gegevens gebruiken via het Circulair Dashboard, dat de LMA-data inzichtelijk maakt met interactieve kaarten en grafieken. Dankzij filters kan specifieke data gericht geanalyseerd worden, met duidelijke kaarten die afvalstromen per regio tonen. Het dashboard vereenvoudigt complexe informatie, zoals Euralcodes, naar 12 hoofdcategorieën (bijv. Biomassa, Metaal), zodat het makkelijk te gebruiken is. Het dashboard is toegankelijk voor de kerngroep circulaire economie, zij gebruiken het voor het aanjagen van circulair projecten.

Gerealiseerd sinds 2023:

  • Monitoring reststromen en inzamelritten: We volgen het volume van reststromen en optimaliseren het aantal benodigde inzamelritten, wat bijdraagt aan efficiëntere logistiek.
  • Kansenanalyse: We analyseren de meest voorkomende reststromen op het industriepark om nieuwe circulaire kansen te identificeren en benutten.

Extra toevoeging (2024/2025):

  • Koppeling aan CSRD-richtlijn: Het dashboard ondersteunt bij het spotten van bedrijven die aan de nieuwe CSRD-richtlijn moeten voldoen. We ontwikkelen extra mogelijkheden voor uitwisseling van kennis en expertise (2024).

CSRD ESR5 (gebruik van hulpbronnen en de circulaire economie): In samenwerking faciliteren we een tool die bedrijven helpt bij de implementatie van de CSRD ESR5 richtlijn (2025).

3. Ondersteuning ondernemers & eigenaren

De circulaire transitie biedt talloze kansen voor ondernemers en eigenaren om duurzamer en efficiënter te opereren. Het inrichten van circulaire ketens en gesloten kringlopen draagt niet alleen bij aan een duurzame toekomst, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen en nieuwe zakelijke kansen. Samen werken we aan een toekomstbestendig en circulair bedrijfsmodel dat zowel uw onderneming als het milieu ten goede komt.

Circulariteitscan Stichting InduSym (menukaart)

    • Samen lopen we door uw bedrijf en kijken naar de processen, prullenbakken en afvalstapels. We gaan zoeken naar afnemers voor de materialen die u momenteel weggooit, zodat deze een nieuwe bestemming krijgen en hun waarde behouden blijft.

In ontwikkeling: Businesstrack remanufacturing (externe link)

    • In samenwerking met partners BOM en provincie Noord-Brabant wordt er gewerkt aan de businesstrack remanufacturing voor kapitaalintensieve bedrijven. Heb je interesse in deze businesstrack, neem contact op met projectmanager Mattijs Bouwmans (mattijs@indusym.nl).

Subsidiemogelijkheden & fiscale regelingen

Meer weten over subsidies en fiscale regelingen die interessant kunnen zijn bij investeringen op gebied van circulair ondernemen? Kijk dan hier naar alle regelingen.

Maar neem ook contact met ons op als alles wat je zojuist gelezen hebt je niet helemaal duidelijk was. Het is veel. Het zijn ook nogal wat opgaven die op ons afkomen; wij zijn daarmee bezig voor u. Laat u door ons persoonlijk informeren. Mail naar parkmanager@dehurkwerkt.nl