De Hurk Werkt! van industrieterrein naar industriepark; door het aanleggen van meer groen, wandelpaden en her creëren van ruimte voor water. Zo gaan we hittestress en wateroverlast tegen. Dit alles samen maakt het werken op De Hurk aangenamer en aantrekkelijker. Ook door centraal parkeren kan verstening worden omgezet in groen en water.

Waar werken we aan?

  • Wandelroute
  • Ondersteuning ondernemers & eigenaren
  • Duurzame mobiliteit

 

Waarom doen we dat?

De Hurk is grotendeels versteend en verhard. Er is weinig ruimte voor groen en biodiversiteit. Minder dan 10% van de oppervlakte is groen. Regenwater wordt moeilijk opgenomen in de bodem. Op sommige plekken is er wateroverlast in bedrijfspanden. Overlast en schade nemen toe als maatregelen uitblijven. In de zomer is de luchttemperatuur op De Hurk gemiddeld 2 graden hoger dan in het buitengebied. Hittestress vergoot de vraag naar koelen en mensen zijn minder productief.

 

1. Wandelroute

De Hurk Werkt! realiseert “het Achtje van Peter”.  Een wandelroute in een ‘achtje’ over de Hurk. En ook hierin werken we samen met de ondernemers, vastgoedeigenaren en de Gemeente om nog meer kansen voor vergroening aan te grijpen.

Bijvoorbeeld in het gebied rond De Hurkse Bogen, waar waterdoorlatende parkeerplekken en een WADI gerealiseerd worden, omgeven door groen en bomen. Ook met andere bedrijven en vastgoedpartijen gelegen aan het ‘achtje’ gaan we in gesprek.

 

In de afgelopen periode is onder andere al een 340 meter Heesterhaag geplaatst op de Langendijk.

Wil je ook vergroenen rond je bedrijfspand? Of heb je wateroverlast? Meld je dan via parkmanager@dehurkwerkt.nl

Ik wil ook vergroenen

2. Ondersteuning ondernemers & eigenaren

Wil jij meer groen op en rond je bedrijf of pand? Of water opvangen/ hergebruiken en overlast tegengaan? Denk dan eens aan deze opties:

  • Hekwerk of gevel (‘geveltuintje’). Het is toegestaan om max. 1,5 stoeptegel (45 cm) vanaf gevel of hekwerk een ‘geveltuintje’ te realiseren, op openbaar gebied. Bijvoorbeeld in de vorm van een biodiverse haag, bloemenperk, etc.
  • Groenaanleg: Plant bomen, biodiverse bloemen en planten. Combineer met een lunchplek of buitenwerkplek. Laat je bijvoorbeeld adviseren door de regionale partijen Vebego (groenonderhoud De Hurk), Dupré Groenonderhoud of Soontiens. Je kan €5,- per vergroende m2 ontvangen van Gemeente Eindhoven, met een maximum van €2.500,- per subsidieaanvraag
  • Tiny forest/BioBooster: een klein onderhoudsvriendelijk bos op je eigen terrein, vanaf 22 m2. Een boost voor vogels, vlinders en bijen, en met fruitboompjes. Bijvoorbeeld van De Groene Meter. Voor iedere m2 groen in Nederland realiseren zijn ook 250 m2 groen in Kenia. Zie voorbeeld hieronder.
  • Klimaatadaptieve parkeer- en terreinverharding: Vergroot de waterinfiltratie en groene uitstraling van je buitenterrein. En verlaag hittestress. Bijvoorbeeld met de oplossingen van Swaans.
  • Groene daken: Laat je bijvoorbeeld adviseren door het Collectief Duurzame Daken of doe hun Verduurzamingsscan. Je kan €25 per m2 ontvangen voor de aanleg van een duurzaam groen dak van Gemeente Eindhoven (met een maximum van € 25.000,- per subsidieaanvraag).
  • Regenwater opvang / hergebruik. Laat je bijvoorbeeld adviseren door waar ook MijnWaterfabriek (lid van het Hurkse Collectief Duurzame Daken). Voor het afkoppelen van je riolering kun je €10 per afgekoppelde m2 ontvangen van gemeente Eindhoven, met een maximum van € 10.000, – per subsidieaanvraag.

 

Voorbeeld BioBooster

Op de Waldeck Pyrmontstraat is bij Meulatech een BioBooster gerealiseerd door Goevaers.

3. Subsidiemogelijkheden & fiscale regelingen

Meer weten over subsidies en fiscale regelingen die interessant kunnen zijn bij verduurzamingsinvesteringen? Kijk dan hier naar alle mogelijkheden. 

Maar neem ook contact met ons op als alles wat je zojuist gelezen hebt je niet helemaal duidelijk was. Het is veel. Het zijn ook nogal wat opgaven die op ons afkomen; wij zijn daarmee bezig voor u. Laat u door ons persoonlijk informeren. Mail naar parkmanager@dehurkwerkt.nl