8 maart 2023

Oorzaak is de krappe groeiplaats en waarschijnlijk ook essentaksterfte, een boomziekte die tegenwoordig veel voorkomt bij deze soort. Herstel is niet te verwachten. Ook bomenonderzoek wijst dat uit.

Wat gaan we doen?

De 8 bomen gaan we kappen. Waar voldoende bovengrondse en ondergrondse ruimte is, gaan we bomen herplanten en betere groeiplaatsen voor de nieuwe bomen inrichten. Door de slechte bomen te vervangen en nieuwe bomen in goede groeiplaatsen aan te planten werken we naar een nieuwe goede gezonde boomstructuur en een groener straatbeeld toe.

In totaal planten we 9 bomen terug. De nieuwe bomen zullen populieren zijn, een grote karakteristieke boomsoort die ook elders langs het Beatrixkanaal voorkomt en past bij dit gebied. Alle bomen komen in nieuwe ruime boomvakken. De boomvakken komen in de strook parkeervakken en worden voorzien van goede bomengrond en ingeplant met een lage onderbeplanting. De stoep ter plekke van de gekapte bomen gaan we herstellen.

Bij de situering van de boomvakken en nieuwe bomen hebben we rekening gehouden met inritten en parkeervakken. Ook zorgen we dat de stoep weer goed toegankelijk wordt. Aan het overige, zoals lantaarnpalen, borden en de overige bestrating, verandert niks.

We streven naar uitvoering in het najaar-/winterseizoen 2023-2024.
Het ontwerp inclusief meer details kun je hier bekijken.