10 april 2024

Op de laatste donderdag van maart reed MIREC de tweede collectieve inzamelronde. In totaal is er bij 13 bedrijven zo’n 2.500 kilo bruikbare reststromen en grondstoffen ingezameld. Vergeleken voorgaande ronde kwamen we op 150% meer bruikbare grondstoffen. Hier zaten o.a. materialen bij die geschikt zijn voor hergebruik en een tweede leven krijgen. MIREC zorgt voor de hoogwaardige recycling van onze grondstoffen – Industriepark de Hurk werkt zo samen circulair! 

Met de geleerde lessen en feedback van Hurkse deelnemers hebben we belangrijke verbeteringen doorgevoerd. 

  • Door een nieuwe indeling in de trailer en het gebruiken van een stapelaar benutten we de beschikbare ruimte beter. Dit heeft geleid tot een efficiëntere inzameltijd per deelnemer, hoger volume grondstoffen per volle trailer, en dus een lagere uitstoot per benodigd transport.  
  • Door vooraf de deelnemers te vragen wat en welke grote we komen inzamelen, hebben we met behulp van ChatGPT de inzamelroute zo effectief mogelijk gemaakt. Dit heeft geleidt tot een efficiëntere algemene inzameling. 
  • Door inzet van meerdere communicatie kanalen hebben we meer deelnemers bereikt, en beter geïnformeerd. Duidelijkheid over wat wel en niet ingezameld wordt, vermindert inzameling van niet bruikbare materialen en bespaart kosten. Samen gaan we in gesprek over de oorsprong van deze niet bruikbare materialen. Voorkomen = beter dan genezen. 

“Door collectieve inspanningen zorgen we dat de restafvalcontainer krimpt. Naast de huidig ingezamelde stromen, weten we dat er meer bruikbare restmaterialen in de restcontainer gaan: bijvoorbeeld piepschuim, omsnoeringsbanden en organische reststromen. Elk met zijn eigen uitdagingen voor efficiënte inzameling en hoogwaardige verwerking. We werken op de achtergrond aan een algeheel systeem om ook deze stromen zo goed mogelijk gescheiden in te zamelen. 

Op donderdag 30 mei vindt de volgende inzamelronde plaats. Welke reststromen zouden er meer meegenomen kunnen worden?”  Mattijs Bouwmans – Projectmanager circulaire economie 

 Zie je mogelijkheden voor het toevoegen van meer reststromen? Neem dan contact op met parkmanager@dehurkwerkt.nl