26 september 2022

Update vergroenen

Als vervolg op het nieuwbericht van mei 2022, met betrekking tot de wandelroute het ‘Achtje van Peter’ dat OK De Hurk in samenwerking met VNO-NCW Co-creatie heeft opgesteld, brengen we jullie hierbij op de hoogte van de huidige status en vragen we om jullie bijdrage. OK De Hurk is samen met VNO NCW Co-creatie en koplopende bedrijven op de Hurk druk bezig toe te werken naar het realiseren van een groenere (werk)omgeving.

Waarom vergroenen?

De afgelopen periode, met stijgende energiekosten en wederom een warme zomer, heeft opnieuw het belang van klimaatadaptatie en vergroenen naar voren gebracht. Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor groen:

 • Vergroenen is essentieel om hete bedrijfspanden te koelen op hete zomerdagen.
 • Maar ook om warmte vast te houden in koelere perioden.
 • Of om bij heftige regenval wateroverlast tegen te gaan.
 • Dit betekent lagere energiekosten en minder onderhouds- en reparatiekosten.
 • Ook zorgt vergroenen voor een prettiger werkklimaat, het bevorderen van de biodiversiteit én een beter imago voor het industriepark.

Voorstel wandelroute

Het voorstel van de wandelroute (zie nieuwsbrief mei 2022) is ondertussen verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp voor de openbare ruimte, waarbij ook de ontwerpers van de Gemeente Eindhoven een belangrijke rol hebben gespeeld. Concreet zitten de volgende onderdelen in het ontwerp:

 • Er komt een mobiele boomkwekerij, een innovatie van Tree Mobility uit Aarle Rixtel, waarbij de bomen later op andere locaties geplaatst kunnen worden.
 • Boomspiegels (de ruimte rondom bomen) wordt op meerdere plaatsen vergroot.
 • Voetpaden worden vervangen door groenstroken.
 • De huidige groenstroken worden aangevuld met struiken.
 • Er worden onverharde wandelpaden gemaaid en waar mogelijk wordt het maaibeleid aangepast naar langer gras.
 • Bomen worden geplant in de volle grond als aanvulling op bestaande bomenlanen.
 • We bespreken met bedrijven om hun hekwerken te vergroenen.

We hebben het ontwerp aangevuld met maatregelen die bedrijven op eigen terrein kunnen nemen. Zoals het vergroenen van hekwerken, groene daken, hergebruik regenwater, het plaatsen van bomen en tiny forests en klimaatadaptieve parkeer- en terreinverharding.

 

Bijdragen aan klimaatadaptatie en vergroenen

De Gemeente Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant leveren een belangrijke bijdrage aan het ontwerp in de openbare ruimte, maar we zoeken nog steeds enthousiaste bedrijven die mee willen financieren. Het doel is om gezamenlijk een bedrag van €160.000 bij elkaar te krijgen om de groene wandelroute te realiseren. We hebben een aantal koplopende bedrijven gevraagd om een bijdrage. Echter willen we ook andere bedrijven de mogelijkheid geven om hun steentje bij te dragen. Wil je bijdragen? Neem dan contact met ons op! 

Adopteer je eigen boom/bomen!

Hoe meer bedrijven meedoen, hoe sneller we over kunnen gaan tot groene zaken! Je hebt nu de mogelijkheid om je eigen boom uit de mobiele boomkwekerij te adopteren door je aan te sluiten bij de vergroening van De Hurk. Een boom adopteer je al voor €950!

Samen realiseren we meer groen.